Trebam te jer te volim!

Zrela ljubav – preduvjet ili prepreka za kvalitetnu vezu?

Tijekom zabavljanja često je izazov odrediti granicu u odnosu. Koliko daleko istraživati i do koje mjere ostvariti emotivnu i fizičku intimnost bez da povrijedimo partnera i njegove odnosno njene osobne moralne, duhovne ili kulturalne svjetonazore?

Dvoje mladih koji su u vezi osjećaju posebnu emotivnu i fizičku povezanost. Odnos je unikatan i teži ka savršenstvu spoznaje i samoostvarenju kroz partnera.
Zaljubljeni par provodi više i više vremena zajedno zbog gorljive obostrana težnje međusobnog otkrivanja, upoznavanja i razumijevanja. Razgovara se o svemu i svačemu, počev od obitelji, hobija, uzora, omiljenih pjevača ili glumaca, snova i želja. Sve je novo, nepoznato i uzbudljivo dok otkrivamo nove dimenzije vlastitog identiteta.
Ipak, faktor ograničenja prirodno prisutan u svakoj vezi, uzrokovati će pojavu određenog stupnja zasićenja i djelimično usporavanje procesa hiper upoznavanja.

Ključna riječ svakoga odnosa je količina intimnosti i kvalitet povezanosti partnera. Obilježje jedne veze je prisutna obostrana simpatija i zaljubljenost. Da li ovu zaljubljenost možemo nazvati ljubavlju?
Postoji velika razlika između zaljubljenosti i ljubavi. Zaljubljenost je potrebna iskra odnosno privremeno stanje koje ima za cilj da utvrdi i ojača odnos muškarca i žene ka većoj razini povezanosti. Tijekom zaljubljenosti ne postoji racionalno razmišljanje. Slika o partneru je izuzetno iskrivljena jer nesvjesno samoprojeciramo vlastite osobine, ne želeći da vidimo partnera u realnom svjetlu. Zaljubljenost možemo shvatiti i kao stanje zaluđenosti i emotivne opijenosti. Sa psihičkom zrelošću i formiranjem integriteta osobnosti zaljubljenost postupno nestaje pripremajući prostor za ljubav. Kod nekih osoba, zaljubljenost nikada ne prestaje. Takve osobe traže ideal u suprotnom polu, neprekidno mjenjajući partnera i ne dozvoljavajući da se oforme i učvste dublji osjećaji za partnerom.

Što je ljubav? Postoji mnoštvo kratkih i dugih objašnjenja što bi to ljubav mogla biti. Pojednostavljeno, mogli bi reći da je ljubav cjelovit izraz za odnos u kome su partneri emotivno sazreli. Svjesni su vlastite jakosti i slabosti te uzajamnih ograničenja i mogućnosti. Spremni su na kompromis, žrtve, odricanja i izazove koje donosi zajednički život zarad boljeg i jačeg odnosa u vezi. Osobni partner je bitan i često će biti stavljen ispred nekih vlastitih potreba koje imamo.

U tenziji odnosa, kao znak prisutne ljubavi većina muškaraca priželjkuje vid intimnosti poput više dodira, milovanja, i napose seksualni odnos. Za većinu muškaraca, seksualni odnos sa partnericom je potvrda njene ljubavi i lojalnosti. Istraživanje na eminentnim ustanovama pokazuju da u većini slučajeva muškarci-adolescenti još nemaju relativno razvijen kapacitet da pruže zrelu ljubav svojoj djevojci (vidi Allen Louisa. Girls want sex, Boys want love). Djevojke u većini slučajeva teže da budu voljene i čuvane što isključuje seksualni odnos. U većini slučajeva one ne žele spolni odnos ali zbog potrebe za intimnošću i ljubavi, spremne su predati sebe za jedan trenutak ispunjenja potrebe za intimnošću i ljubavi. Prisutna je uvjetna tenzija “primi-daj” gdje djevojke često izvuku deblji kraj. Posljedice za oboje, muškarca i djevojku, očituju se kroz fizičke, psihološke i moralno-društvene aspekte (emotivno otuđenje i osjećaj odbačenosti i napuštenosti, neželjena trudnoća i prateći stres, spolna oboljenja).
Upitajmo se kako nešto lijepo poput osjećaja zaljubljenosti ima potencijal da se veoma lako preobrazi u izuzetno teške i neželjene situacije. Da smo svjesni da kada ignoriramo ograničenja tijekom zabavljanja to iskustvo ćemo naknadno skupo platiti, nekada čak i po cijenu vlastitog života?

Iz rečenoga zaključujemo da preuranjen seksualni odnos čini više štete nego li koristi. Emotivno, u slučaju prekida, odnos između zaljubljenih se hladi brzinom svjetlosti. Natupa ogorčenost, ljutnja, povrijeđenost, apatija, depresija. U fiziološkom smislu naše tijelo prati nutarnje emotivne procese i reagira u skladu sa njima. Ako li smo sretni, naše tijelo prosperira isijavajući radost. Kada patimo, tada i tijelo pati zbog emotivnih i psihičkih poremećaja. U slučaju neželjene trudnoće ili čak abortusa nastupa totalna kolizija organizma i duše gdje je potrebno mnogo vremena da se osoba oporavi (iako ožiljak ostaje cijeli život). Društveno, mladi par dobiva dijete i teško pronalazi načine kako da se integrira u društvo. Njihova stupanj zrelosti nije dovoljan da se nosi sa svakodnevnim životnim teškoćama (režije, hrana, odjeća i obuća, obiteljski život). Npr, novopečeni otac mora početi raditi kako bi mogao ishraniti svoju obitelj. Napose, država ima na teretu par mladih osoba koje bez finansijske pomoći ne mogu preživjeti.

Stoga budimo oprezni kada smo u vezi da budemo svjesni granice koju ni u kome slučaju nećemo preći. Želimo biti voljeni i prihvaćeni ali ne pod svaku cijenu!
Dugotrajni odnos je nešto čemu trebamo težiti. Čuvajmo nevinost za trenutak potpunog pripadanja svom bračnom drugu. Budimo poklon jedno drugome kroz cjeloživotnu avanturu uzajamnog otkrivanja. Ne dopustimo privremenoj zaljubljenosti da nas odvuče u neželjene situacije. Težimo zreloj ljubavi jer ona je strpljiva i čekati će koliko god je potrebno dok ne budemo spremni. Zrela ljubav je pravi odgovor za vezu i brak. Ona jasno mora komunicirati kako trebamo jedno drugo zbog toga jer volimo jedno drugo.

Recommended Articles