Prava osoba i kako je pronaći

Koristeći ovu analogiju kupovine, prebacio bih se na pronalazak osobe života – bračnog druga. Odluka sa kime ćemo započeti zajednički život jedna je od najvažnijih koje ćemo napraviti. Da li ćemo ili nećemo biti sretni na duže staze našim izborom? Naime, kada obavljamo kupovinu potrebna nam je lista i ono što trebamo nalazi se u potrošačkoj korpi. Samim time, pronalaženje srodne duše koja će nas činiti sretnom je velik izazov gdje trebamo biti mudri i oprezni. Podsjeća na kupovinu. Budući partner je zbir dobrih i loših karakteristika, koje većinom ne možemo promijeniti. Ono što imamo je izbor: odlučiti da li se svjesno pomiriti i prihvatiti potencijalnog budućeg partnera onakvog kakav jeste ili pak nastaviti tragati dalje za osobom koja će nam više odgovorati kako bi kompromis i količina stresa bila svedena na razumnu razinu. Da li biti zadovoljan samo sa dovoljnim ili sa druge strane težiti ka odličnom izboru životnog partnera?Tragedija kupovine je ako li sami nismo svjesni onoga što trebamo, i unatoč tome ipak smo tamo vani, u potrazi za partnerom tada ćemo kupiti nešto što nam uistinu i neće biti potrebno. Opravdanje ili izgovor da nismo znali ili htjeli nećemo imati. Naše će neznanje prouzročiti veliki bol i emotivne povrede, kako osobne tako i partnerove. U potrazi za srodnom dušom, često nam se može desiti da budemo u odnosu sa osobama koje nam ne odgovoraju, ali iz nekoga razloga, veza koja ne vodi nigdje još uvijek traje. Zavlačeći se dublje i dublje, osjećamo da je veza osuđena na propast. Možda nemamo dovoljno snage, znanja ili iskustva da je okončamo, osjećajući kako izbor date osobe nije najbolji za nas. Mnogi bi se momentalno htjeli vjenčati kada bi zasigurno znali da će njihov brak biti bez većih poteškoća i problema, uspješan i sretan kao u bajkama. Ali to nije svakodnevna stvarnost.

Kako znati da li je osoba sa kojom smo u vezi onaj pravi odnosno prava za nas? U svojoj knjizi Date or Soul Mate, Neil Clark Warren sugerira dvije bitne grupe na koje se moramo usredotočiti. Prva govori o tome kakva bi karakterna obilježja naš budući partner morao posjedovati da bi smo bili i dalje zainteresirani za tu osobu. Sa obzirom da smo svi jedinstveni kao osobe, tada će se i naš spisak potrebnih karakteristika razlikovati u odnosu na druge. Primjerice, netko će vrijednovati više stabilnost, miran život, zajedničko provođenje vremena u kući i oko kuće, dok će drugi težiti više putovanjima, avanturama, izlascima vani, i slično. Druga grupa govori o karakternim osobinama koje uključuju, lošu higijenu, slabo vođenje finansija, nezdrav stil života, sebičnost, loše radne navike, neke od ovisnosti, neostvarenost, apatiju, emotivnu nezrelost i druge. U biti, poanta je da, ako li smo u stanju razumjeti sebe i ono što želimo, biti će nam umnogome lakše pronaći pravog životnog druga. Kada znamo što tražimo odnosno trebamo tada je potraga jednostavnija i zabavnija. Naše težnje i ispunjenje potreba, sve to možemo veoma brzo procjeniti već nakon drugog sastanka.

Ljubav na prvi pogled, i samo zabavljanje je zabavno i ima svoju svrhu -emotivno sazrijeti i biti spreman da u jedno dogledno vrijeme nađemo pravu osobu koja će biti naš životni saputnik. Proces pronalaska uključuje intelektualnu spoznaju kako osobnih potreba tako i potreba budućeg partnera. Uvidjeti neke kritične probleme ili momente u partneru ili sebi, te na vrijeme izaći iz veze, pošteđujući oboje od većeg razočarenja. Prema tome, sama vještina se odražava u tome kako brzo prepoznati odnos koji ne vodi nigdje tako da ne trošimo svoje vrijeme, energiju i brinemo više nego li je to potrebno – i kako se pokrenuti ka boljim opcijama koje pružaju više mogućnosti. Oko nas je mnoštvo osoba koje mogu biti izuzetni životni partneri. U potrazi za srećom, često i pogrešno zaključimo da u pomanjkanju više opcija odnosno potencijalnih partnera moramo da čvrsto čuvamo jedinu postojeću priliku. Manje-više donijeli smo preuranjenu odluku gdje smo se prepustili i opustili u vezi iščekujući gdje i kako će ona završiti. Iako nije nemoguće kroz ovakvu vezu pronaći svoju srodnu dušu i biti sretan, u praksi se pokazalo da su većina parova bila prosječno ili ispodprosječno sretna jedno drugime.

Međutim, zamisli da je tvoj spisak potencijalnih partnera dugačak. U skoroj budućnosti imati ćeš priliku da se susrećeš i družiš sa tvojim užim izborom potencijalnih kandidata za ozbiljnu vezu u vidu raznih dešavanja, druženja,rođendana i zabava. Morati ćeš donijeti mudru odluku sa kime ćeš uistinu biti sretan ili sretna kroz budući život. Kada budeš mogao / mogla biti u stanju da odlučiš sa kime ući u brak tek tada ćeš moći biti na dobrome putu da se smisleno nosiš sa cjelokupnim procesom zabavljanja.U narednim člancima govoriti ću o tome kako bolje razumijeti sebe, kako izaći iz mizerne veze koja nigdje ne vodi, kako točno znati što raditi dok se zabavljaš, kakav tip osobe želiš vjenčati, kako postići najbolje rezultate u procesu zabavljanja i napose kako biti maksimalno atraktivan / atraktivna za osobu koja te najviše privlači.

Recommended Articles