Tko sam, što sam, i što tražim u braku?

Bračni je par (Robert i Suzana) bio pred rastavom. Posljednja slamka spasa, zadnji napor na koji su se odlučili prije definitivnog razvoda bila je posjeta bračnome savjetniku. Kada ih je savjetnik upitao zašto su mu došli, odgovorili su da se osjećaju veoma jadno. Tijekom četiri godine braka, svakim danom, imali su ogromne međusobne izazove. Suzana je navela kako su oboje, ni nepuna dva dana nakon medenog mjeseca, osjetili da su načinili veliku pogrešku. Prvenstveno je iskakala očitost njihovih različitosti glede komunikacije, hobija, razrješenja konflikta, osobnih navika, i još mnogo toga što prije ili kasnije ispliva na površinu kada sa nekim zajedno živiš. Shodno datim bračnim obećanjima i zavjetima, pokušavajući spasiti što se spasiti da, Suzana je izrekla jednu veoma bitnu stvar, koja je važna za svakoga samca koji je u potrazi za srodnom dušom, da je čuje i shvati: “Uvidjela sam kako nisam imala uopće pojma tko sam prije nego što sam se udala. Imala sam 30 godina i jako sam se htjela udati dok je to još bilo moguće. Robert je bio solidan momak sa sigurnim poslom i dobrostojećom obitelji. Mislila sam, što je više jednoj djevojci potrebno? Nažalost, imala sam samo mali nagovještaj mojih dubokih težnji, jedinstvenosti ličnosti i karakternih osobina, mojih snaga i slabosti. Sa obzirom da nisam znala tko sam, nisam imala mnogo zahtjeva kakvu osobu da odaberem da bude moj životni partner.”

Statistika navodi kako je u zemljama poput Hrvatske, Srbije, i BiH stopa razvedenih osoba najveća u periodu prve četiri godine braka odnosno kohabitacije. Zašto?

U daljnjem tekstu, koristiću ideju od Clark Warrena kako bih mogao jednostavnije pojasniti koncept “tko sam i što sam?” Jedan od najbitnijih razloga je nepoznavanje sebe. Nesigurnost vlastititog identiteta – tko si i što želiš i očekuješ? Istraživanja provedena na međunarodnim univerzitetima pokazala su kako je proces pronalaženja osobnog identiteta osobe u većini slučajeva kompletiran u dobi od 25-28 godina: U nekim slučajevima samo-identifikacija može potrajati i više, produžujući se preko 28 godine života. Dok god ne upoznaš bolje sebe tada je jako teško pronaći osobu koja će ti biti podoban životni partner. Kako ti spoznaja o osobnim kvalitetima poput fizičkih, emotivnih, duhovnih i intelektualnih karakteristika bude rasla, tako ćeš bolje znati kako odabrati svoga potencijalnog partnera. Naravno, nije isključena mogućnost da se sretno vjenčamo unatoč nedovršenom procesu samoidentifikacije. Ali ipak, zar mnoge druge stvari poput polaganja vozačkog, odlaska na put, školovanja, odabira mjesta zaposljenja ne planiramo pomno? Ako li ipak planiramo, zar onda taj naš brak koji želimo da potraje do kraja života ne zavisi od kakvoće i karaktera budućeg partnera?

Uzmimo naprimjer analogiju razine energije partnera. Jedan od njih voli provoditi vrijeme vani sa svojim društvom. Drugi partner naprotiv teži da bude više kući, posvećen aktivnostima okolo i unutar kuće. Brojni su pokazatelji pomoću kojih možemo razumijeti bolje sebe, a samim time i budućeg potencijalnog partnera. Razina inteligencije je jedan od stotinu drugih faktora i kriterija. Uočavam da u većini slučajeva, što je razina inteligencije sličnija, tada su i šanse veće u zadržavanju i njegovanju harmoničnosti para. A što je sa hobijem? Navikama?

U svojoj knjizi Date or Soul Mate Neil Clark Warren predlaže strategijski pristup procesu samoidentifikacije – naučiti bolje o sebi kako bi smo znali što u stvari želimo.

1. Generalni uvid o tome tko si možeš bolje razumijeti ako odgovoriš na pitanja poput:

  • a. Tko ti je najbitnija osoba u životu i zašto?
  • b. Što je tvoj najveći san koji želiš da ostvariš?
  • c. Tko od srodnika obitelji ili bližih prijatelja ima potencijal da te najbolje naljuti kao nitko drugi i što u stvari ta osoba treba da uradi da bi se to desilo?
  • d. Tko od srodnika obitelji ili bližih prijatelja ima najveći kapacitet da se osjetiš voljen/voljena, i što ta osoba konkretno treba da uradi kako bi se osjetio voljenim/voljenom?
  • e. Što ti je najbitnija stvar na svijetu?
  • f. Koliko ti je bitan novac? Koliko vremena provodiš misleći o novcu, i kolika bi bila visina plaće koja bi te zadovoljila?
  • g. Kakva je uloga Boga u tvom životu? Vjeruješ li da Bog postoji, i ako da, šta ti Bog predstavlja u odnosu na tebe?
  • h. Tko ti je najveći neprijatelj, i kako je ta osoba postala tvojim neprijateljem?
  • i. Da li misliš da si emotivno zdrava osoba? Na koji si način osobito zdrav / zdrava, i gdje se možeš još poboljšati?

2. Prodiskutiraj odgovore na gore navedena pitanja sa dva ili tri bliska prijatelja / prijateljice. Često uvid prijatelja može biti itekako koristan za tebe, otkrivajući ti nove dimenzije o kojima nisi nikada prije razmišljao / razmišljala.

3. Napravi svoje obiteljsko stablo. Kompletiraj ga sa profilima svoje primarne obitelji.

4. Analiziraj svoju povijest u petogodišnjim segmentima.

5. Uradi jedan ili više psiholoških testova ličnosti. U slučaju da si odgovorio /odgovorila na sva gore postavljena pitanja tada nagradi sebe nečim lijepim jer si napravio/la velik iskorak u poznavanju sebe i izgradnji samo-identiteta i osobne zrelosti.

Recommended Articles